Smarta hjälpmedel vid hälsporre

Upplever du smärta till följd av en hälsporre? Det är en vanlig åkomma, främst bland personer över 40 år. En hälsporre kan man få då man överbelastat hälsenan, oftast beror det på att man använt för dåliga skor under en längre tid. Det finns flera olika hjälpmedel du kan använda för att minska besvären.

Två grundläggande saker att tänka på för att lindra smärtan:

 • Byt skor – Det enklaste och första du bör göra är att byta till ett par bättre stadigare skor med mjuk sula under hälen.
 • Låt hälsenan vila – Undvik att belasta hälsenan i onödan genom att dra ner på promenader och framförallt löpning. För att ändå kunna motionera välj en motionsform där inte hälsenan belastas, till exempel simning.

Andra hjälpmedel att använda sig av vid hälsporre:

Det finns flera olika typer av hjälpmedel som du kan använda dig av för att rå bot på smärtan.

 • Inlägg
  Ett vanligt hjälpmedel är inlägg i skor som hjälper till att avlasta hälen. Inläggen kan bland annat vara stötdämpande och stödjande. Välj ett inlägg efter dina besvär och ett som passar bra i din sko. Hälkil är ett typ av inlägg som endast stödjer hälen och är speciellt framtagna för att minska belastningen på just det området. Sula är också en form av inlägg som till skillnad från en hälkil stödjer hela foten. Det finns sulor som du kan lägga in i skon för extra dämpning, dessa sulor passar extra bra för personer som står och går mycket i tillexempel sitt arbete.
 • Massageboll
  En massageboll är också ett hjälpmedel för att minska spänningar foten och på så sätt även lindra smärta till följd av en hälsporre. Massagebollen ökar blodcirkulationen i foten och verkar avslappnande.
 • Strumpa för hälsporre
  Det finns även speciella strumpor utformade för att ge extra stabilitet och dämpning för personer som drabbats av en hälsporre. Några av dessa strumpor är även till för att användas under nätterna när fötterna vilar.

Att drabbas av en hälsporre är inte helt ovanligt, speciellt inte om du har ett arbete där du står upp och går mycket. Se därför till att investera i ett par bra skor för det är en mycket bra förebyggande åtgärd för att minska risken av att drabbas av en hälsporre. Har du redan drabbats se till att använd de många hjälpmedel som finns tillgängliga för att lindra smärtan.