Träning för bättre fysik

Träning för bättre fysik

Nu är semestern slut och hösten är här. Visste du att hösten och strax efter årsskiftet är de två perioder då folk oftast börjar banta? Kanske har det att göra med att man är ute efter förändring och en nystart. Känner du igen dig? Det är väldigt många som drömmer om att gå ner i vikt, så du är i gott sällskap. Att gå ner i vikt är dock inte helt enkelt och det spelar faktiskt ingen större roll om man har 2 eller 30 kilo man vill bli av med, det kan vara tufft oavsett. Inte minst eftersom det finns så många bantningsmetoder och viktminskningsmetoder att välja bland. Hur ska man kunna veta vilken metod som fungerar bäst, som är mest effektiv och vilken metod som passar bäst för just mig? I denna artikel kommer jag att gå igenom några av de mest populära viktminskningsmetoderna och förhoppningsvis kan du bli guidad genom djungeln av bantningsmetoder.

GI-metoden

GI-metoden är en av de mest populära viktminskningsmetoderna för tillfället och det är inte så konstigt eftersom det är mer som en livsstil än som en diet. Metoden utgår från att alla livsmedel har ett glykemiskt index och tanken bakom metoden är att du ska försöka hålla dig till de livsmedel som har så lågt GI som möjligt. Det innebär bland annat att du ska äta långsamma kolhydrater istället för snabba. Du ska också äta så regelbundet som möjligt eftersom metoden går ut på att du ska hålla ditt blodsocker jämt och stabilt. GI-metoden ger oftast en snabb och långvarig viktminskning och det finns också många andra fördelar med metoden, som att du kan bli piggare, friskare och orka mer.

Atkins

Atkins bygger på samma principer som GI-metoden, men Atkins är lite mer strikt. Atkinsmetoden har också fyra olika faser som du går igenom. Första fasen innebär att du äter extremt lite kolhydrater och sedan trappar du upp mängden kolhydrater tills du hamnar i underhållningsfasen, som det sedan är tänkt att du ska befinna dig i under resten av livet. När du hamnat i denna sista fas ska du ha hittat din jämvikt och då ska du kunna leva enligt de vanor som du har skapat under de tidigare faserna i viktminskningen.